fbpx
Jaký je rozdíl mezi letní a zimní pneumatikou

13 Lis, 2020

Zima se blíží a spolu s klesajícími teplotami stoupá počet dopravních nehod, které mají na svědomí řidiči jezdící na letních pneumatikách. Letní pneu mají totiž v chladnějším období mnohem horší jízdní vlastnosti, což zvyšuje pravděpodobnost dopravní nehody až šestinásobně. Nenechávejte proto přezouvání na zimní pneumatiky až na poslední chvíli.

pneu

Kdy přezout na zimní pneu?

Z hlediska §40a zákona 361/2000 Sb je nutné mít zimní pneumatiky v období od 1. listopadu až do 31. března, pokud je silnice pokryta souvislou vrstvou ledu, sněhu či námrazy, nebo lze takovou situaci vzhledem k počasí očekávat. Existují však úseky, označené značkou, kde je potřeba mít v tomto období zimní pneumatiky vždy, bez ohledu na počasí. Přezout na zimní pneumatiky byste však měli již tehdy, pokud průměrná teplota poklesne pod 7 stupňů Celsia, jelikož se při nízkých teplotách podstatně mění vlastnosti materiálu, ze kterého jsou letní pneu vyrobeny, prodlužuje se brzdná dráha až o 50 % a pneumatiky mnohem hůře „sedí“ na silnici.

Dodržujte pravidlo 4 – 4 – 4

Předtím než přezujete zimní pneumatiky, zkontrolujte hloubku vzorku, který musí být nejméně 4 mm hluboký. Pneumatiky některých značek mají v plášti barevné značky, které vás upozorní, že je pneumatika příliš sjetá. U zimních pneumatik doporučujeme dodržet jednoduché pravidlo 4 – 4 – 4. To znamená, že hloubka vzorku musí být maximálně 4 mm, přezouvat byste měli vždy všechna 4 kola naráz a pneumatiky by neměly být starší než 4 roky.

Jaký je rozdíl mezi letní a zimní pneumatikou

Jaké zimní pneumatiky pořídit

Pokud jsou vaše zimní pneu příliš sjeté, nebo jsou starší než 4 roky, měli byste je vyměnit za nové. V takovém případě se však vyplatí dobře vybírat. Není totiž všechno zlato, co se třpytí. Pneumatiky za zdánlivě dobrou cenu vás mohou nepříjemně překvapit vysokou rychlostí opotřebovávání, takže vám nevydrží déle než jednu sezónu. Rozhodně se v takovém případě vyplatí pročíst si recenze v renomovaných auto magazínech, kde vycházejí pravidelně různá srovnání a testy jednotlivých typů pneumatik.

zimní pneu

U zimních pneumatik na velikosti záleží

Jak si můžete přečíst ve velkém technickém průkazu, je zde uveden rozměr pneumatik, které jsou pro váš vůz předepsané, včetně alternativ povolených výrobcem. Pokud byste z nějakého důvodu chtěli na vašem voze použít větší zimní pneumatiky, je to sice možné, ale vyžaduje to určitou aktivitu z vaší strany. Nejprve je potřeba u výrobce či dealera požádat o písemné potvrzení, že je daný rozměr zimních pneu vhodný i pro vaše auto. S tímto potvrzením poté budete muset zamířit na registr motorových vozidel, kde vám po konzultaci s techniky nový rozměr pneu zapíší do technického osvědčení vozidla, což vás bude stát 50 Kč.

Přezouvat pneumatiky, nebo měnit celá kola?

Pokud měníte pouze pneu, bývá to o něco dražší, jelikož je s tím víc práce a kola by se měla znovu vyvážit. Mnohem jednodušší a rychlejší (a pochopitelně také levnější) je výměna celých kol. Vyžaduje to však investici do druhé sady disků, na kterých budete mít nasazené zimní pneumatiky natrvalo.

zimní pneu

Jak je to s povinností mít zimní pneumatiky v zahraničí?

Pokud se rozhodnete vyjet za hranice ČR, připravte se na to, že jsou pravidla zimního obutí o něco odlišná. V Rakousku platí stejná povinnost jako u nás, ale až do 15. dubna, zatímco na Slovensku do 31. března, ale až od 15 listopadu. V Německu zase platí povinnost mít zimní obutí v případě sněhu a ledu bez ohledu na datum, takže klidně i v létě. Navíc zde neuznávají zimní pneu, které nejsou označeny symbolem sněhové vločky s horským štítem. V Polsku a Maďarsku naopak zimní pneu nejsou povinně vůbec.

Zarezervujte si konzultaci hned teď

Máte-li jakékoli dotazy, vyplňte formulář a my vám zavoláme zpět



    Souhlasím se zpracováním osobních údajů

    Servisujeme

    • Populární služby našeho autoservisu